Occam villanyborotvája

Tudomány, áltudomány. Brit tudósok. Régebben azt hittük, de ma már tudjuk!

Friss topikok

  • Rigor: Mégis mi esik kívül a tudomány illetékességén? Csak mert semmi ilyen nem jut eszembe. Ha valaki a ... (2012.04.15. 10:15) Szkepticizmus és pszeudo-szkepticizmus
  • FPéter: Az eddigi legjobb, leginkább gondolatébresztő bejegyzés, amit a MAL felelősségéről olvastam, gratu... (2010.10.15. 15:18) Neokommunizmus és a katasztrófák
  • neofin: fekete hattyú .. maszol.ro/velemeny/90480 (2010.10.12. 22:27) Kezeljünk kockázatot!
  • Bal: Létezik formalizált mértéke az egyszerűségnek, Kolmogorov-komplexitásnak hívják. Ez lényegében azo... (2010.10.12. 02:31) A jóisten borbélya
  • neofin: A wired cikkében van egy megoldás - amikor igazat mond az orvos és a placebo hatást se rombolja l... (2009.09.30. 17:53) Placebo hatás

Linkblog

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Placebo hatás

2009.03.26. 19:09 | Izomor Lánya | 4 komment

Címkék: placebo erkölcs sarlatán módszertan gödel

Egy orvos utazik egy repülőgépen, visz magával egy dupla-vak kísérletből maradt sok adag placebó pirulát. Már előre örül a remek publikációnak, ami feltárja, hogy a sarlatán természetgyógyász eredményei valójában nem eredmények, a kontroll-csoport a placebóra ugyanúgy reagált, mint a természetgyógyász kúrájára. Ezzel a publikációval visszavág egy másik, nyilvánvalóan elfogult, és tudománytalan közlésnek, ami a természetgyógyász eredményeit kezeletlen, és nem placebóval kezelt betegekkel vetette össze. A tudományos módszertanban fontos a placebó-kontrollált kísérlet, hogy kizárjuk, hogy nem csak placebó-hatásról van-e szó. A placebó hatás léte bizonyított, ha a beteg azt hiszi, hogy használ neki az a terápia, amit kap, akkor ettől önmagában jobbak lesznek a kilátásai a gyógyulásra. Az előző, tudománytalan publikáció is ezt a látszateredményt mutatta ki.

A repülőgép azonban egy hiba miatt lezuhan a hegyekben. Az utasok ugyan túlélik a zuhanást, de tudják, hogy az időjárás miatt a mentőcsapatok csak másnap tudják megközelíteni a helyet -- viszont hideg éjszaka ígérkezik, és sajnos valószínű, hogy kihűlés miatt sokan, vagy tán mindenki nem fogja túlélni az éjszakát.

Az orvosban felmerül egy ötlet. Mi volna, ha kiosztaná a placebó tablettákat, mondván, hogy véletlenül éppen olyan, az USA hadügyminisztériumának tervezett kísérleti gyógyszer van nála, ami az emberek hőháztartását segíti, és segít túlélni a kihűlést. Hiszen így a placebó hatás miatt esetleg páran tényleg túlélhetik az éjszakát, akik amúgy meghalnának. Ha csak egy kicsit is növeli a túlélés esélyét, akár egy ember életét is megmenti, már érdemes -- mit érdemes, erkölcsi kötelesség!

Közben azonban a lelkiismerete tudósként háborog. Hát nem ugyanolyan becsapás ez, mint amit a leleplezendő sarlatán -- tudatosan, vagy nem tudatosan -- csinál? Hiszen valójában a gyógyszer semmit sem használ, csak a hit, hogy használni fog, az használ! Az más, gondolja tudósunk, hiszen most én tudományosan megalapozott módon csapom be az embereket -- bár elbizonytalanodik, nem rosszabb ez, mint azok a sarlatánok, akik őszintén hisznek is abban, hogy segítenek a betegeiken? Hiszen azok nem csapnak be senkit, ők komolyan azt gondolják, hogy segítenek, és így, valójában -- a tudományos hipotézisek szerint nyakatekert módon ugyan -- végülis tényleg segítenek... Bizonyos értelemben nemcsak hisznek benne, még formálisan igazuk is van.

Ha viszont itt erkölcsi kötelessége segíteni, miért is érzi erkölcsi kötelességének, hogy megértesse az emberekkel, hogy a természetgyógyász semmit nem ér, az egész látszat, csak placebó-hatás? Hiszen aki hisz benne, annak használ; végülis az eredmény szempontjából nem érdektelen, hogy a tudomány jelenlegi hipotézise szerint ez a hatásmechanizmus pusztán a hatásba vetett hiten keresztül működik? De a tudósnak is formálisan igaza is van, a dolog meglepően gödeli, hiszen ha meggyőzi az embereket, hogy nem használ, önbeteljesítő jóslatként tényleg nem is fog használni. De tulajdonképpen kinek jó ez?

Tényleg, kinek jó ez?

A bejegyzés trackback címe:

https://occam.blog.hu/api/trackback/id/tr141027573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.04.02. 18:19:35

Nagyon jo cikk, elvezettel olvastam.

Az en valaszom a dilemmara az, hogy ha biztosan nincs mas lehetoseg amit emialatt nem hasznalnak ki, es nem anyagi haszonszerzes az motivacio, mint a fenti peldaban, akkor etikus a hasznalata.

Ha a fenti peldat ugy modositod, hogy az orvos tablettankent szaz dollart ker, es azzal propagalja, hogy aki nem vasarol, az biztosan meg fog halni, akkor a mai sarlatanokkal kerul egy katagoriaba.

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.08.14. 14:32:51

A különbség az, hogy a hétköznapokban általában elérhető a természetgyógyászat tudományosan megalapozott alternatívája, ami hatékonyabb lehet, mint a kamu kezelés, ellenben a repülőbaleset színhelyén nincs választás, azaz csak a semmi és a placebo között dönthetnek a túlélők.

Izomor Lánya 2009.08.17. 10:35:51

Persze, a példa direkt extrém. Azért két dolog fontos, az egyik, az, hogy helyesen írod, hogy *általában*; ráadásul a placebo hatás hozzá tud adódni az orvosi kezeléshez (ezért támogatják okos orvosok, hogy a kezelés *mellett* menjen nyugodtan sámánhoz vagy természetgyógyászhoz, vagy imádkozzon. Tudományos értelemben ez valójában igazoltan jót tesz: csak azzal van a baj, ha valaki a mainstream orvoslás *helyett* választja az aleternatívákat).

Amirea cikk rá szeretne világítani, hogy sok olyan eset van, amikor a tudomány nem ismeri a hatásmechanizmust, de mégis tudományosan igazolható, hogy az adott szer, vagy módszer hatásos; és ekkor ez tudományosan elfogadott. Szándékosan kiement kivételt képez a placebo hatás, definíció szerint (hiszen minden hatást ahhoz, és nem a semmihez mérnek); ami módszertani szempontból helyes, ám sokan elkövetik azt a logikai hibát, hogy akkor azt gondolják, hogy ez azt jelenti, hogy a természetgyógyászat, stb. hatástalan. Dehogy.

Lehet erre azt mondani, hogy de akkor minek a hókusz-pókusz: hát azért, mert az emberi kultúra és pszichológia összetett. Az nem működik, hogy én tudom, hogy ez és ez a dolog nem hat, de megpróbálok úgy csinálni, mintha. Csak bizonyos hókuszpókuszokban hisznek az emberek (és ebbe beletartozik az, amikor fehér köpenyes emberek sztetosztkóppal a nyakukban komoly arccal placebo-tablettát adnak). A természetgyógyászat (meg a tudomány is) kivívta magának azt a rangot, hogy sokan (esetleg emberek más-más csoportjai) hisznek benne. Ez teszi őket alkalmassá a placebo hatás elérésére. Ezek a kivívott rangok értékek, és nem kellene feltétlenül lerombolni. Nem biztos, hogy a világgal jót tesz az, aki ezek ellen küzd, "felvilágosít": az kicsit olyan, mint a repülős sztoriban az az orvos, aki felvilágosult módon elmondja az embereknek, hogy nála placebo van, az úgysem ér semmit...

neofin 2009.09.30. 17:53:41

A wired cikkében van egy megoldás - amikor igazat mond az orvos és a placebo hatást se rombolja le:

"The main objections to more widespread placebo use in clinical practice are ethical, but the solutions to these conundrums can be surprisingly simple. Investigators told volunteers in one placebo study that the pills they were taking were "known to significantly reduce pain in some patients." The researchers weren't lying.
"

www.wired.com/medtech/drugs/magazine/17-09/ff_placebo_effect?currentPage=all
süti beállítások módosítása